header

header

Thursday, 11 December 2014

4 cara nak atasi rasa MARAH.

By adlil rajiah

4 cara untuk buang sifat marah secara perlahan-lahan.
;D

1. Classify kemarahan.

Kemarahan ada dua classification.
Marah yang bijak atau marah yang bangang. ;D

So each time aku rasa nak marah, aku akan tanya diri,
"Kemarahan aku ni marah bijak atau marah bangang?"

Contoh macam situasi anak tarik telekung tadi.
Anak baru dua tahun. Belum reti duduk diam.
Belum reti sabar.
Belum faham kenapa mak dia kena solat.

So adakah bijak kalau aku marah-marah dia?
Ofkos kurang bijak.
Better sabar dan approach secara berhemah, cakap baik-baik dan explain.
Camtu.

Lain la kalau yang tarik telekung tu ialah suami kau yang umur dah 30 tahun.
Kejadahnyaaaa main tarik-tarik telekung waktu orang solat.
Itu bukan setakat kena marah je, kena denda berdiri atas kerusi 3 hari 2 malam terus menerus.
-____-

So ingat.
Sebelum marah, amik masa untuk classify kemarahan. ;D

 2. Tahan mulut, duduk dan baring.

Nabi saw bersabda yang bermaksud:
”Apabila seseorang kamu marah hendaklah dia diam."
Nabi saw mengulangi ucapan itu 3 kali. (HR Ahmad, Tarmizi & Abu Daud)

Nabi saw bersabda yang bermaksud:
”Apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara mengiring”
(HR Ahmad & Abu Daud)

 So benda pertama kena buat bila marah, TAHAN MULUT.
Nak nak bila dah jadi ibu ni.
Nak marah anak kena jaga-jaga. Jangan keluar perkataan-perkataan tak elok.
Mulut ibu kan masin. Cuba rasa. ;D

Aku pon dah banyak kali kena tegur dengan hubby.
Sebab cakap Haikal nakal la mengada-ngada la tak dengar cakap la.
T___T

So lepas ni kalau rasa nak marah,
aku akan CUBA DIAM dan isolate diri dari tempat kemarahan tu.
Pergi masuk bilik ke.
Masuk bilik air ke.
Pergi basuh pinggan ke. *tetiba*

Kalau marah jugak, pergi amik wudhu' dan duduk.
Kalau marah jugak, baring.
Kalau marah jugak, tidur terus.
Kalau tak boleh tidur, call pizza hut suruh delivery pan pizza hawaiian supreme sepuluh set.
Kalau marah jugakkkkk,
pergi gali kubur.
Heheh.

3. Buat perjanjian dengan pasangan.

Perjanjian 1: Kalau isteri marah, suami puji. Kalau suami marah, isteri puji.

Kalau perjanjian 1 tak work,

Perjanjian 2: Bila isteri marah, suami diam. Bila suami marah, isteri diam.

Gitu.
Tips ni aku dapat dari fadilah kamsah.

Contohnya,
kalau aku marah-marah, hubby kena puji aku bertubi-tubi. Macam,
"Amboi amboi isteri saya ni. Kalau marah makin handsome makin sasa makin macho lah. Aumm!"

Itu contoh. ;D

Tapi kalau pujian itu tak work, dan asap masih berkepul-kepul keluar dari hidung pasangan,
baik kau diam dan berambus saje.
Appedulikkkkk kan dia.

4. Marah itu syaitonn

Nabi saw bersabda yang bermaksud:
"Sesungguhnya kemarahan adalah daripada syaitan dan syaitan dicipta daripada api, apabila salah seorang kamu marah maka hendaklah dia berwuduk.”
(HR Ahmad & Abu Daud)

So selalu ingat,
MARAH TU SYAITONNNN.

Kalau rasa nak marah je,
terus bayangkan diri sendiri tumbuh tanduk, tumbuh taring, tumbuh janggut, muka jadi kerut yang jahat gila tu, kuku jadi tajam merekah-rekah, pastu tetiba ada pedang macam garfu tu.
Sebijik macam setan dalam walt disney.
Mesti korang terus insaf astaghfirullah astaghfirullah astaghfirullah sambil nangis teresak-esak.
;D

So itu lah 4 cara untuk kawal kemarahan.
Sebenarnya kalau kita kaji, (ewah)
marah dan garang ni sebenarnya bahaya.
Sebab marah la boleh heret ke perkara-perkara yang bukan-bukan selepas tu.

Dera anak, dera bini, dera bibik, dera binatang. -___-
Semua benda nak dera. Tah hape-hape.
Dan semuanya berpunca dari kemarahan yang gagal dibendung.

Kamonnn..
Orang gila pon tak dera bini.
Sebab dia takde bini nak dera. Kahkah.
Kelakar tak? -..-

Sabda Rasulullah saw:
"Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah."
(HR Bukhari & Muslim)

Sabda Rasulullah saw:
"Sesiapa menahan kemarahan pada hal dia mampu melauhkannya, maka Allah kelak akan memanggilnya di hadapan makhluk-makhluk hingga Allah memperkenankan kepadanya untuk memilih bidadari yang dikehendakinya."
(HR Abu Daud, At Tirmidzi, Ibnu Majah)

No comments:

Post a Comment