header

header

Monday, 23 March 2015

AJAR ANAK KENAL HURUF ALQURAN

Firstly.
Sebelum nak mula ajar anak kenal huruf-huruf Al-Quran.

Ibu kena la pandai dulu kan..hihi
Macam sy, sebab kecik-kecik dulu selalu ponteng kelas agama.
Bila besar xjd la hafizah..

Jangan jadi mcm sy oke. ;(
Besar ganjaran bila belajar untuk menjadi penghafaz
alquran.

Hanya orang terpilih.
jadi kena la banyak doa supaya allah pilih.

Dan ,
sy sebagai ibu, inilah langkah pertama saya.
Untuk ajar anak saya huruf alquran.
supaya cintanya kepada alquran didalam hati dia,
tersemat kuat,
insyaAllah.

Yg penting,
ibu kena sungguh-sungguh doa, supaya Allah pilih
anak-anak kita utk menjadi
hafiz hafizah,
alim alimah,
daie daieah,
soleh dan solehah.

Aamiin allahumma aamiin.

Ok continue semula.


Baik, untuk permulaan, apa yg sy praktikkan untuk ajar anak sy, perkara pertama yg sy kena buat, adalah mencari Alat Bantu Mengajar.

Sejujur nya,
dulu memang agak blur.
xthu nak mula dari mana.

Sampai la 1 masa tu,
Allah SWT temukan sy dengan Siri Cepat Membaca Al-Quran, iaitu Al-Furqan.

Susunan dalam Al-Furqan , bagi saya sangat strategik.
ikut keupayaan tahap bayi.
sebenarnya saya praktikkan al-furqan ni dari baby sy umur 6 bulan mcm tu.
sebelum tu, sy ajar ikut style sy je..
lepas jumpa buku ni, ajar sebut bunyi,
sy terus aplikasikan pd anak.

Yg bgs nya buku ni,
sy listkan oke?
next nanti sy terangkan mcm mana teknik yg sesuai nk ajar pulak.

Letih ke baca?
xpe, utk anak, ibu kena berkorban tuntut ilmu.

Kelebihan set al furqan, dia kenalkan huruf-huruf lazim alquran.
keutamaan huruf berdasarkan bunyi pertama yang keluar dr mulut bayi.

sb susunan huruf-huruf lazim, dari yg mudah untuk bayi sebut hingga yg susah sikit.

Selain tu, dalam set ni disertakan sekali dgn vcd panduan utk ibubapa, kad imbas pun ada tau......

So, bg sy sangat la senang.
dah sistematik.
nk tunggu ibu luangkan masa je nak ajar......

Hihihi

Kt bawah ni sy bg gambar la sikit ye.
supaya lebih jelas, dari tadi asyik bercerita jeee....

Penat mata...

Ello...itu excercise utk mata oke..

Yg xbgsnya, mengadap fon atau pc lama-lalma...hehehe


siap ada lirik lagu oke.
ibu kena hafal.

Ajak anak nyanyi sekali.
apa-apa aktiviti ibu kena jd over excited tau.
salah 1 cara nk suntik semangat kat anak tu.





Oke yg bawah ni, vcd panduan untuk ibu.
wajib khatam dulu oke.

Kate nk jd guru pertama pd anak?
kena la khatam dulu.

Ye dok...hehe



And ni pulak, kad imbas. 


And last, 
yg my baby sgt suke!

Jeng, jeng jengggg..

Vcd alfurqan.
salah satu Alat Bantu Mengajar yg happy!


Apabila bunga kembang berseri.

Laa...laa..laaaaaa...

sekian.^^

No comments:

Post a Comment